5 grešaka koje svi radimo kada bušimo metal, beton ili drvo

Share
Embed
 • Published on Mar 31, 2018
 • #5 grešaka koje svi radimo kada bušimo metal, beton ili drvo
  Nitko od nas se nije rodio s bušilicom u ruci I od prve bušio sve materijale savršeno. Ali mi uvijek kažemo da se najbolje uči iz grešaka. Prvo morate polomiti i uništiti da se zapitate ZAŠTO?
  Ponovit ćemo 5 najčešćih grešaka koje svi mi radimo kada bušimo sa svrdlom, borerom ili burgijom.
  Više na linku
  www.kljuc13.com/index.php/item/242-5-gre%C5%A1aka-koje-svi-radimo-kada-bu%C5%A1imo-metal,-beton-ili-drvo.html
 • Howto & StyleHowto & Style

Comments • 272

 • Branislav Babic
  Branislav Babic 6 months ago +28

  Stvarno dobar video.
  Evo i moj doprinos, još jedan savjet: kod bušenja tvrđeg metala i ručnog bušenja, bušiti sporo i stisak jak dok ne dođe burgija skoro do kraja (dok ne probije na drugu stranu ali ne izađe baš sastvim), a onda ubrzati i smanjiti pritisak da se ne desi kao sa čekićem na vašem videu.
  Sjećam se prije nekih 15 godina (ja mlad neiskusan a vozač iskusan), nešto radim u kancelariji i čujem moju bušilicu kako pjeva na 3000 obrtaja (Metabo, ista kao na vašem videu na greški br. 3) nekih 15-tak minuta. Odem do vozača koji pokušava da privrne blatobran na kamionu (tu je lim debeo cca 2mm), pipnem ga po ramenu i postavim "očima" pitanje. Ma nema to kod nas, ne možeš ti naći dobar alat, ovo je sve sra*e... Pogledam ja u burgiju, nekih 10 mm je "pečeno", proizvođač IAT Trebinje. Pa šta hoćeš, trebinjska, dobra burgija, velim ja. On opet: ma nema tu dok ne bude NJEMAČKA, to je sve kod nas sra*e... i nastavlja on da "drobi"... Uzmem fleksu, odsječem nekih 20 mm (5mm promjera) koje su dobili "dugine boje", naoštrim je onako "iz ruke" i prinesem blatobranu, mali broj obrtaja, stisnem jako ali precizno, kad burgija propade nakon manje od 2 sekunde. Pita mene "iskusni vozač i majstor" : PUKLA???
  Ne, nego probušila sa tom istom burgijom koja ne valja i nisam imao potrebu da idem u Njemačku po "pravu"...

  • BM Boris Malovic
   BM Boris Malovic 22 days ago

   Svaki materijal u sustini zahteva drugaciji pristup, jer svaki ima neki svoj razlog... negde se to svede na isti metod, negde ne.
   Kod mesinga i plastike je u pitanju grudni ugao (tu negde je i bakar, mada je on prica za sebe i verovatno najnezgodniji).
   Kod inox-a, otvrdnjavanje usled obrade i zilavost, pa mora da se busi agresivno bez zastoja.
   Kod aluminijuma preniska tacka topljenja pa se bukvalno rastopi u tacki reza i lepi za burgiju (inace wd-40 se pokazao kao odlicno sredstvo pri busenju Al).
   Kod celika podloga od otpadnog komada pomaze zbog vec navedenog razloga (slicno je i kada se busi drvo, iveral, sper...samo sto oni ne polome burgiju, nego pocepaju izlaznu stranu rupe).
   Tanki limovi zahtevaju posebne burgije, sa 0 ili cak negativnim grudnim uglom. "Jelkice" rade dosta dobro (upravo zbog 0 ugla) al nemaju izbor precnika i prilicno je nepravilna rupa, a namensku burgiju je na ovim prostorima jako tesko naci. Burgije za staklo sa vidija plocicom u obliku plamena svece na vrhu su se dosta dobro pokazale za limove, pogotovu kada je u pitanju kaljeni lim tipa lista testere.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  22 days ago

   Istina, i to je točno. Ali upravo ti materijali znaju slomiti svrdlo kao staklo na izlasku. Jer su možda malo “žilavi”!

  • BM Boris Malovic
   BM Boris Malovic 23 days ago

   Nazalost ne mogu da se slozim sa ovim.Materijali koji se ne kale (aluminijum, plastika, mesing...), imaju isti problem. Cak... sto je materijal meksi problem je izrazeniji.
   Postoji drugi, u sustini mnogo znacajniji razlog za to sto burgija na izlazu "zagrabi".
   Kada burgija jednom pocne da izlazi iz materijala, ostaje jako tanak sloj metala na ivicama, koji jednostavno ne moze da izdrzi pritisak, savije se burgija "propadne" i zahvati daleko deblju strugotinu nego sto to normalno radi.Prosto postavljanje drugog otpadnog komada izpod onoga sto se busi daje potporu tom tankom prstenu i ne dozvoljava da se on iskrivi.
   Upravo da se taj tanak sloj ne bi savio, smanjuje se pritisak, kada nema podloge.
   Ista stvar se desava i kod mekanih materijala u toku busenja. Jednostavno je grudni ugao burgije preagresivan, materijal je mek, i burgija "zacepi". Jedno od resenja za mesing i plastiku je da se smanji ugao rezne ivice. Sto bi rekli "da se zatupi", ikao se ne radi o stvarnom tupljenju, ivica i dalje mora da bude ostra, samo sa drugim uglom.Postavi burgiju paralelno sa finom dijamantskom turpijom (ili kamenom), tako da ostrica lezi na njoj, i povuci par puta. Dovoljno je skinuti par desetih delova milimetra. Tako se dobije grudni (rezni) ugao od 0 stepeni, koji vise "grebe" nego sto sece materijal, ali za materijale tipa mesinga je to ispravan rezni ugao (strugarski noz za mesing ima rezni ugao upravo 0 stepeni).
   Postoji jos razloga (geometrija reza se menja...) ali ovaj je najuticajniji.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  4 months ago +1

   @Ivan Nekic Vrlo točno napisano Ivane. Hvala za ovaj komentar

  • Ivan Nekic
   Ivan Nekic 4 months ago +2

   Ako nekog zanima razlog zasto se mora smanjiti pritisak i povecati obrtaji su jer pri kraju rupe celik nema toliko materijala koji bi apsorbirao toplinu i "zakali" se sa donje strane, materijal je tvrđi a samim time svrdlo ne pravi komadiće nego zagrabi i obicno se slaba busilica pregrije, svrdlo pukne ili radni predmet lupi majstora. Zato je bitno hladiti, smanjiti pritisak (povecati brzinu ako se moze, tipa ako si na stupnoj busilici neces se zajebavat sa mjenjanjem remena na drugi utor remenice). Metal u koji se busi tako nece postici temperaturu gdje bi se mogao zakaliti, a svrdlo nece postici temperaturu gdje bi se moglo raskaliti, izgubiti tvrdocu i otupiti.
   Edit: na stupnoj buslici tu i tamo izdizati svrdlo iz rupe da se slomi strugotina (eng. chip break)

 • NlhadH
  NlhadH 13 days ago

  Kako proširiti postojeću rupu a da se ne ošteti stvrdlo? Recimo da u limu imate postojeću rupu f=6mm, i trebate je proširiti na fi=8mm.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  10 days ago

   Pokušavamo pronaći video u kojem se dobro vidi što se desi kada se proširuju rupe u metalu. Ali Alzheimer nas izluđuje....

 • Toma Pelajic
  Toma Pelajic Month ago +1

  Momci svaka cast meni ste pomogli VELEKI POZDRAV 👍

 • ttihomirx
  ttihomirx Month ago +1

  Pozdrav,super kanal. Vrlo korisni savjeti. Jeste li slavonci,rekao bih po naglasku

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Month ago

   Hvala, pozdrav iz Osijeka

  • ttihomirx
   ttihomirx Month ago

   @Ključ Trinaest pozdrav iz djakova od samoukog mehanicara/stolara/elektricara a skolovanog bageriste zaposlenog u osijeku. Samo tako nastavite

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Month ago +1

   Yes, afskroz. Hvala za pohvale. Istina je da smo dva simpatična, debeljuškasta Slavonca. Original

 • Zeljko Vujacic
  Zeljko Vujacic Month ago +1

  video za pohvalu

 • Iva šima
  Iva šima Month ago

  Vas dvojica komotno bi mogli voditi i neku zabavnu emisiju hahah,u svakom slučaju dali ste i pokazali dobar savjet za sve nas amatere.Pozdrav iz Novske HR

 • Accipiter Nisus
  Accipiter Nisus Month ago

  Odlicni ste.Pozdrav iz Sombora

 • Никола Салијоски

  BRAVO MAJSTORI!

 • Ilija Siriničević
  Ilija Siriničević 2 months ago

  Omatorili ste :)

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  2 months ago +1

   Godina proizvodnje nas muči...godina proizvodnje

 • Donald Lanča
  Donald Lanča 2 months ago

  Hvala!

 • StodOne
  StodOne 2 months ago +1

  Ne znam meni je cesto ocekivan rezultat kada prosiravam rupu manjom burgijom.
  Naravno za tako nesto jeftine koristim.

  • StodOne
   StodOne 2 months ago

   @Ključ Trinaest pa to cudi me da ne mogu da saznam kako se zove ovako.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  2 months ago +1

   @StodOne Upravu si, inače postoje svrdla samo dizajnirana za bušenje tvrdih čelika, čak turpija koje uništavaju sve. Alat za probijanje rupa i mi znamo pod tim nazivom Hole Punch

  • StodOne
   StodOne 2 months ago

   @Ključ Trinaest mislio sam na ljut ili tvrd celik.kao sto je cekic ili turpija mora se omeksati pre nego sto se zapocne busenjem ali svakako je pametno sacuvati burgiju od usijanog celika xD osim ako se ne busi predvidjenom alatkom za koju nemam pojma kako se zove po naski (hole punch) :p

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  2 months ago

   Hvala tebi za ovaj savjet da se ne buši vreli čelik. Da je pametnije sačekati da se ohladi pa onda...hvala

  • StodOne
   StodOne 2 months ago

   @Ključ Trinaest kada bih serijski radio nesto onda podrazumeva se , ali za manje stvari mislim da nije neophodno , hvala na klipu dobri saveti svakako , meni je inace hobi kovanje I naravno za metal da ne bih prosiravao rupu istom burgijom ali npr nisam znao da pilot rupa mora odredjenog precnika da bude , hvala na tom savetu , inace kada bih busio bilo kakav celik omeksao bih ga grejanjem I pustanjem da se ohladi ili u vazduh ili u pesak polako kako bi lakse probusio. Pozdrav!

 • money collection review

  Gdje ste stavili tablicu? Nemogu je pronaci

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  2 months ago

   Poštovani gsp Leo, na linku se nalazi tablica www.kljuc13.com/images/1slike/nacrti/Tablica%20brzina%20busenja.pdf

  • money collection review
   money collection review 2 months ago

   Hvala puno pronasao sam odlican i jako poucan video

 • Mladen M.
  Mladen M. 2 months ago

  @kljuc trinaest-- gledam ovo busenje cekica..... pa nije valjda da ste stavili automatic feed,tj. da "'busac"' nije iskljucio isti prije no sto je punta izasla van materijala????? ovaj vas ima srece vise nego pameti... ako vec educirate ljude, stavite naglasak na safety at work (sigurnost na radu)... vi podrucja bivse juge smatrate da su sredstva za zastitu na radu "'nuzno zlo"'..aj probaj doc kod tog stog svabe i kreni busiti bez zastitnih ocala,rukavica i kacige...ne budes puno trajao... kakva amaterska pogrjeska...

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  2 months ago

   Hvala, pogledati ću kod dobavljača

  • Mladen M.
   Mladen M. 2 months ago

   @Ključ Trinaest tocan naziv od molycote=a ne znam,a od ridgid-a se zove (c/p iz sluzbenog kompa): "Details
   Ridgid 74012 Specifications:
   • Container Size: 1 Gallon

   Ridgid 74012 Features:
   • Extreme Performance Oil - High performance mineral oil formulated to produce superior quality threads on stainless steel and black pipe.
   • Cools threads and pipe during operation
   • Speeds metal removal
   • Improves thread quality
   • Ridgid thread cutting oils are free of chlorine and other halogens, PCBs and heavy metals
   cijena je oko 38-40 $ za US.gallon (ca.4lit) ali vrijedi svaki cent,pogotovo jer podize efektivne radne sate samog alata,od brusenja do brusenja,pa skoro za 1/3,ako ne i 1/2 ;)

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  2 months ago +1

   @Mladen M. Iskreno nismo nikada koristili Molycote ili Ridgid cutting, moramo to probati..hvala za ovu informaciju

  • Mladen M.
   Mladen M. 2 months ago

   @Ključ Trinaest svaka vam cast-bas sam slucajno natio na vas video, i bas sam zelio vidjeti da li su me stari mestri dobro naucili posao... i 5 od pet sam imao tocno-osim da vam budem pravo iskren,ono za pilot rupu sam nekako ''preskocio',nazovimo to tako :D, ja sam se drzao one takodjer stare, da pilot ne smije biti veci od 8mm,tj.ovisi koji je krajnji fi provrta.. MEDJUTIM dok sam radi kratko vrijeme u hrvatskoj, u privatnoj radionici, doslovce sam dao otkaz kad me "'gazda"' (ovdje gazda ne znaci apsolutno nista doborog) natjeravao da busim -profile od 8,10, itd mm be ikakvog osiguranja tj, staviti profil na komad drveta i udri.. a kamo tek da stelam posmak/brzinu..bilo je ono ''udri'da bude cim prije'' ajde ajde kao da to ima veze i slicne nebuloze...ja sam svoj zanat ispekao prvo u viktor lencu pa onda godine na brodu, i eo sad u offshore sectoru, gdje se na safety iskljucivo prvo gleda (ocale, rukavice, trlis na duge rukave,nezapaljiv, kacigav ear defenderi,i jos povrh svega face shield)- na mojih 92+kg sa punom ''ratnom opremom'" imam preko 108 kg :D..i tako guslaj 12 sati dnevno ..
   sto se tice home made emulsije,moram pogledati u svojim prastarim zabiljeskama, pa cu vam poslati u PM ili slicno.. s tim se nisam susreo a brat bratu 15-18 godina..
   trenutno koristimo od molycote i ridgid cutting oil..vrh vrhova stvar..

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  2 months ago +1

   Iskreno pogrešili smo što nismo imali zaštitu na radu, ali ju vrlo često napominjemo gledateljima da koriste. Ali glavni bušać je imao naočale...provjereno. Ono što se desilo je grška naša koliko i škripa koji je na stupnoj bušilici. Ima malo nezgodan mehanizam gdje nikada nisi 100% siguran da je stegnuto kako treba. Bušeno je sve sa pomakom ruke, ali nismo radili prekidanje kod bušenja metala, to je greška i mi priznamo. Ali u prethodnim emisijama smo upravo to pokazivali, tako da nije sve napravljeno u neznanju. Ipak imamo malo iskustva. Hvala za vašu ozbiljnu kritiku i za gledanost

 • lalos
  lalos 2 months ago

  koliko glupoti na jednom mestu. zavrsite neke skole pa onda lupajte gluposti. pogledajte formulu za brzinu rezanja pa cete videti da sto je tvrdji materijal to mora brzina biti veca tj broj obrtaja veci

  • Mladen M.
   Mladen M. 2 months ago

   @kljuc trinaest- ja kao prvo imam postovanje prema svojim kolegama strojarima/mashincima, i ne pada mi na pamet vrijedjati-tako da se iskreno nadam da ovo o posmaku i brzini za inox,to bi ste trebali pitati ovog istog koji vas naziva pogrdnim imenima i casti "'titulama''.
   ovako na pamet vam ne mogu reci, nisam blizu drilla, a sto se tice posmaka isto tako prema osjecaju (i zvuku)-uz ispravni napadni kut punte+dobro hladjenje..
   ne sjecam se kad sam zapalio puntu zadnji put.. :D

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  2 months ago

   @Mladen M. Da govori se o hobi upotrebi alata. Ako nam možete reći brzinu bušenja za 10mm svrdlo inox, i koliko mora biti posmak, Vrlo rado bih testirali !
   Napraviti ćemo video odgovor

  • Mladen M.
   Mladen M. 2 months ago

   a daj,je ti to stvarno??? ovdje se govori o manualnom busenju i obbradi matejala, ne govori se o CNCu...ako sam dobro shvatio...

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  2 months ago +1

   Da li to govorite iz iskustva ili samo na osnovi matematičke formule?

 • SPAWN
  SPAWN 2 months ago +1

  Greska je kod busenje betona da ne treba da se stisne naravno da treba ali ne celom tezinom vec nekih 20kg i nikada se ne tera burgija celom duzinom odjednom vec busi se 3-4cm pa sa izvadi i tako se poavlja dok se ne dodje do zeljene dubine!!!

  • Josip Zaplatic
   Josip Zaplatic Month ago +1

   Vadi se zato svakih otprilike 3-4 ili nesto vise cm da se isprazne zlijebovi koji odvode smrvljeni materijal, inace se svrdlo vise grije i sporije busi i vise treba pritiskati da bi ulazilo u beton. Ako je beton svjeze izbetoniran ili vlazan onda se isto vise zacepe zlijebovi.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  2 months ago

   Točno, hvala što ste nas podsjetili

 • Slaven Slaviček
  Slaven Slaviček 2 months ago +3

  E da je ovaj prilog bio prije 30 i više godina kad sam ja učio bušiti i oštriti borer,ušparao bih 100 borera. Slušao razne majstore i "majstore" : "Nemoj hladit borer,zakalit će se i pući ko staklo." Sam kroz praksu došao do ovih rješenja. S metalom,drvo nešto nisam bušio ni radio s time.
  Savjet za bušenje keramičkih pločica,kupaonskih npr: Na mjesto bušenja zalijepiti krep traku,pa na njoj zabilježiti mjesto bušenja. Borer će upasti točno,neće klizati ni bježati,šarati po pločici.
  Sve čestitke i lajk za prilog,falilo je nešta takvog na našem jeziku.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  2 months ago

   @Slaven Slaviček Hvala Slavene

  • Slaven Slaviček
   Slaven Slaviček 2 months ago

   @Ključ Trinaest ma super je sto postoji ovakav prilog a jos vise mi se svidja nacin prezentacije. Slucajno sam naletio,svidja mi se pa cu pratiti,nisam znao da ste to vec pokazali. Slicni prilozi postoje,na engleskom jeziku,a ovakav na nasem jeziku je upravo dobrodosao. Samo naprijed decki,veliki like od mene.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  2 months ago

   Hvala, inače trik sa krep trakom smo pokazali u jednoj od prvih emisija. Ali uvijek je bolje ponoviti. Uskoro ćemo snimiti emisiju samo za bušenje keramike. Ima nekoliko dobrih i loših situacija koje bih podijelili sa gledateljima. Hvala još jednom

 • ciskozg
  ciskozg 3 months ago

  dečki, svaka čast na edukaciji.....

 • Makan Tahi
  Makan Tahi 3 months ago

  a bakrenu šipku, stalno zašprungirava?

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  2 months ago

   Moram ovo probati. Hvala

  • Marsupilami Huba
   Marsupilami Huba 2 months ago +1

   Za busenje bakra probaj nabrusiti svrdlo kao za drvo samo sa malo vecim kutom brusenja sa brojem okretaja zavisno od velicine svrdla (vece svrdlo manja brzina i obratno)...inace sam ekektricar i to sam koristio na elektrolitskom bakru za glavne sabirnice ( 100x10)na razvodnim plocama

  • Makan Tahi
   Makan Tahi 3 months ago

   hvala, dobro je čuti druga iskustva

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  3 months ago +1

   Bušio sam bakar do debljine 8 mm, nikada nisam bušio glavu čekića za lemljenje. Ali definitivno bih hladio s nekom jačom emulzijom. Intenzivno i obilno. Ako se može nabaviti kruna za metal željenog promjera, ja bih radije bušio krunom, nego svrdlo. Ako mora svrdlo, ja bih prvo npr 5mm, pa bušio 8 mm pretpostavimo da je 8 mm željeni promjer. I obavezno bušiti sa HSS svrdlima. Nadam se da smo barem malo pomogli savjetom

  • Makan Tahi
   Makan Tahi 3 months ago

   hvala, bušio nešto nalik na čekić a služi za lemljenje a kroz rupe je trebao prolaziti plamen od brenera umjesto da ga grije uokolo i nešto spali, htio sam napraviti kanale da se prije i lakše zagrije s manje plamena, prilično traumatično iskustvo jer ako borer pukne ni bog ga ne vadi iz bakra

 • Zoran Zivkovic
  Zoran Zivkovic 3 months ago

  karike su za klip fi 50

 • Zoran Zivkovic
  Zoran Zivkovic 3 months ago

  pravite li karike za frezu 502 i koliko kosta

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  3 months ago +1

   Ne znamo zašto mislite da mi pravimo karike za frezu? Ovo pitanje nama iznad glave stavlja više upitnika nego nekim likovima iz crtanog filma!?!?

 • Mr. Gear
  Mr. Gear 3 months ago

  Izbacite ro s pocetka hahahaha

 • Teratoma 彡 Prod.
  Teratoma 彡 Prod. 3 months ago +1

  jako visoka kvaliteta produkcije 👍👍

 • Kopriva Kopriva
  Kopriva Kopriva 4 months ago +1

  Vrlo dobar i opusteni video. Nesto sam i naucio, hvala, a i bravo za tablicu busenja. Isprintat cu ju i staviti u radionu da ju imam pri ruci. Bravo.

 • Aleksandar Nikolic
  Aleksandar Nikolic 5 months ago

  😮😮😮😮 700 e burgija. Pa za te pare ga mogu sam napravit. Inace ste odlicni poz. Sve najbolje u 2019

 • Zdenko Gudlek
  Zdenko Gudlek 5 months ago +2

  Dečki hvala vam !!

 • pobesneli krastavac
  pobesneli krastavac 6 months ago +2

  Ovo je sjajan video za svakoga ko ima potrebu da uzme busilicu u ruke.
  Pojedinci,u koje i ja spadam,imaju iskustva sa ovim stvarima,ali velika vecina nema.
  Problem je sto i vecina danasnjih "majstora" o tome nema pojma.Glas sam izgubio od dranja na "majstore" ,koji mi unistavaju burgije i busilice za beton,upravo na nacin koji ste opisali.Iz tog razloga sam poceo da kupujem za gradilista iskljucivo jeftine udarne busilice,klase Einhel i sl,jer na svima strada ista stvar ,a to je nosac alata i cekic,dok su motori na svima ispravni i ne crkavaju.Mislim da imam nekih 10 busilica ,kako De Walt ,tako i Makita,koje imaju isti problem,te ih koristim kao mesace za lepak i glet,ako su bas sjebane,ili kao bravarske busilice,sa dodatnom steznom glavom,posto su ipak veoma jake,a imaju reostat za kontrolu obrtaja.
  Jednostavno ,ne isplati mi se da ih popravljam,jer popravka neretko kosta vise od polovine nove,a opet imam staru i sjebanu busilicu.
  Nalazim kao strasan ,svaki pokusaj da naucim radnike o tome kako se koristi alat,jer nailazim na nevidjen otpor.Normalno,takvi otpori se lome kada im skinem od plate vrednost popravki,ali cim mi opadne paznja,iste stvari se rade.Neverovatno,ali poslednja dva velika gradilista su zavrsena iskljucivo sa jeftinim busilicama,od kojih nijedna nije crkla,niti je ostecena,ali sam im dokazao da su stoka nepismena,jer sam im visio nad glavom kao kobac i kontrolisao kako koriste alat.
  Svima koji imaju gradilista,moja je preporuka da zahtevaju od "majstora" da imaju svoj licni alat u koji obavezno spadaju metar,mistrija ,fangla,cekic,libela,konac i sl.,a ako nemaju da ih zaduze sa istim i odbiju im to od plate.Obijanje od plate je veoma bitno,iako to za jedno gradiliste nije nikakav trosak,zato sto na taj nacin taj alat moze da traje skoro vecno,jer majstori svoje cuvaju veoma pazljivo,dok moje ili zajednicko,lome bas kao tudje....

  • Mladen M.
   Mladen M. 2 months ago

   potpisujem sve i jednu rijec koju ste napisali... a di je ono kad se stema zid ili slicno, pa "'majstor"sa svih svojih 100+ KG SE NASLONI na stemalicu da "'pocisti"' odlomljene komade :D :D :D aaaaaaaaaaaaaaa :D

  • Slaven Slaviček
   Slaven Slaviček 2 months ago

   Podržavam stav,iako sam radnik,ne poslodavac. I u socijalizmu,u Ivanićplastu u Ivanić Gradu gdje su mi starci zaradili penzije,na snazi je bilo isto pravilo: lajbek s maliganima u krvi nepažnjom zapreša "štiftove" za izbacivanje artikla iz gnijezda preše,jer je zaboravio podići matricu,pa uništi kalup vrijedan cca 30 000 tadašnjih DM. Firma mu da kredit i odbija mu od plaće dok ne isplati alat. Ako bi želio pobjeći i dati otkaz,može,ali tada ostatak plaća u gotovini,ili ne dobije radnu knjižicu da može tražiti drugi posao. Rezultat: ušteda od više stotina tisuća DM za firmu i daleko manje zaprešavanja alata. Naučiti raditi nije lako,a rad nije igra ni šala,alati su skupi a to netko mora platiti.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  6 months ago +1

   Gsp Krastavac, Hvala za pohvale videa. Vaš problem je problem današnjice svih vlasnika firmi. Majstori ne žele čuvati alat. Lome ga, izgube ga i nikada se ne sjećaju da se to desilo. Odbijanje od plaće ili da rade sa svojim alatom je jedno od rješenje. Jedna firma ima malo drugačiji pristup. Svaki alat koji majstor želi je financijski direktno vezan za njega. Bez obzira koliko je skup. Ali Majstor plaća ako izgubi alat. Ako je polomljen tijekom rada u razumnom vremenu dobije novi bez financijskog terećenja.
   Nije lako danas, u potpunosti Vas razumijemo, ali ljudi još nisu shvatili da alat je to što im pravi plaću. Upravo zato ga treba čuvati i koristi. Žalosno ali istinito. Izdrži krastavac mi te u potpunosti razumijemo.

 • fojnica222
  fojnica222 6 months ago +1

  pozdrav i ljepo hvala iz sredisnje bih

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  6 months ago

   Hvala i pozdrav ekipi iz središnje Bosne. Legende

 • Josip Vrandecic
  Josip Vrandecic 6 months ago

  Bravo momci...uvijek zaboravim tablicu jer ne radim profi...i zato veliko hvala.

 • niho nix
  niho nix 6 months ago

  Ma najbolje ga je vrtiti haha

 • Zeratul
  Zeratul 7 months ago

  Jedan SDS plus fi 21 molim :) Greska broj #3 tocno da je greska tako radit ali iz drugog razloga a to je da moze lako puknut svrdlo tj. svrdla nisu predvidena da se koriste lijevo-desno, nego samo nutra-van pa je svakako bolje uzet svrdlo veceg promjera (ili kupit komplet), a prosirit rupu je moguce tako po gresci #3 ali uz uvlacenje i izvlacenje svrdla. Istovremeno treba okretat cijelu busilicu u krug te polako uvlacit-izvlacit borer i tako vise puta izvuci-uvuci borer u istu rupu pa ce rupa sigurno biti prosirena. Meni tako pucaju svrdla za beton fi 20 mm jer je greska na trzistu sto je teze nabavit borer za beton fi 21 mm koji treba da komotno uvuces cijev fi 20 mm (npr. rebraste cijevi za struju i razne cijevi za vodu su cesto fi 20).

  • Josip Zaplatic
   Josip Zaplatic Month ago

   Pobrusi krilca vidije na vrhu borera na 22mm i dobijes 21mm, ali netko tko radi gresku broj 3 definitivno je osoba koja ne razmislja o praksi i prakticnosti i nema smisla za rad alatom opcenito. Rupa se eventualno moze prosiriti guranjem nutra-van i istovremeno u stranu, kao da se pokusava piliti borerom.

  • Zeratul
   Zeratul 6 months ago

   Poanta je da se greška #3 radi kada nemaš veći borer pri ruci ili ga

   je veći problem kupit nego izbušit rupu, pa moraš raditi tu grešku. Usput hvala sto ste nabrojali neke, to su valjda najcesci na trzistu. Inace ima borer sds plus 21 mm na ebayu Boschov, ali sad znam zasto mu je cijena tako visoka, rijedak primjer na trzistu. Malo se salim da mi treba bas 21 mm, dobar je 22 mm, a druga zanimljiva tema je busit armaturu.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  6 months ago +1

   @Zeratul Ali svrdla za beton se ne prave fi 21, samo 20, pa 22, 24, 25, 26, 28 mm. Nažalost 21 ne. Možda oni igraju na kartu da tebi glava na bušilici malo baca pa je 20 vrlo lako 21mm. Nikada se ne zna. Možda sa starom bušilicom ide bolje na 21mm. Sve je moguće

  • Zeratul
   Zeratul 6 months ago

   haha moje pitanje je ako slucajno negdje ima za kupit sds plus fi 21 mm, barem 20 cm duzine, moze i duzi, za beton, a da nije u kompletu? Cijevi na trzistu su takoder fi 20 mm i normalno da "zapinju" kad ih guras u rupu istog promjera. Sa svrdlom fi 22 mm i sto je veci fi je veca vjerojatnost da pogodis armaturu. :)

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  6 months ago

   Malo nam je teško odgovoriti na komentar, jer ste nam i ponudili odgovor. Ali sve u svemu...to je to

 • dex dexter
  dex dexter 7 months ago

  ispravno...naucio sam nesto!

 • Пет Јов
  Пет Јов 7 months ago +1

  Хвала за таблицу. Поздрав

 • Stojan Palanchanski
  Stojan Palanchanski 7 months ago

  5+

 • laszlo halasz
  laszlo halasz 7 months ago

  A jel moze hladjenje necim sta imamo pri ruci...recimo wd40, litijevu mast ,motorno ulje itd?

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  7 months ago

   Slažemo se, ali pristup kod bušenja onda nema prečica i švercanja sa jeftinim rješenjima. Samo profi i kvalitetno

  • Tony Echo
   Tony Echo 7 months ago

   @Ključ Trinaest pa sta mogu, dobio komad idealan za nakovanj :)

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  7 months ago

   @Tony Echo I ti odmah počeo sa najtvrđim što se može....pa ja bi dobro razmislio koje ću svrdlo prije bušenja,
   A brzina najmanja od najmanje, hlađenje samo profi, pritisak slona starog 1 godinu.
   Jednom sam rezao tračnice i potrošio hrpu reznih i dijamantnih ploča kao da su od papira....A ti odabrao odmah najtvrđe što se može.

  • Tony Echo
   Tony Echo 7 months ago

   @Ključ Trinaest celik, sinu za prugu, pravio nakovanj...

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  7 months ago +1

   @Tony Echo Komšija ti je dobro rekao, ali da si hladio odmah od početka ne bi se to desilo. Nego si ti prvo užario, pa onda ohladio. Koji materijal si bušio ? čelik, inox,..?

 • Josip Hudjek
  Josip Hudjek 7 months ago +1

  Bravo dečki. Izgleda kao da se zaj...., a pričate korisne stvari

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  7 months ago

   Hvala Josipe, ideja videa je da se nauči na greškama. A svi znamo da je malo smjeha dobar začin za sve.

 • Dragic Eror
  Dragic Eror 7 months ago +6

  Одличан видео,да сам ја имао такав видео и своје време и услове сигурно бих бијо нај бољи мајстор,могу завидим деци на условима ,е неће нико да буде мајстор ,поздрав......

 • MaximumEfficiency
  MaximumEfficiency Year ago +2

  jel se može hladiti motornim uljem, vodom ili wd-om ako nema specijalnog sredstva?

  • Mladen M.
   Mladen M. 2 months ago

   @Ključ Trinaest bez obzira sto mi je 40+ godina, a u makini (brodskoj) sam ostavio 20 godina,i bez obzira sve to iskustvo,ne mogu,tj. neugodno mi je da me netko naziva majstorom,a ne dao Bog da sam sebe nazivam istom titulom :D,jos koja godina aktivnog "'usavrsavanja"' pa MOZDA onda budem imao pravo se nazvati majstorom :)..obozavam svoj posao,bez obzira sto je bucan,prljav, vruce kao u paklu,ali jednostavno moras voljeti taj posao,da bi ga mogao odradjivati kvalitetno..
   osobno, najveca mi je pohvala to sto npr. jedni danci ili svedjani mi iskazuju postovanje nakon mojeg odradjenog posla, i uvijek dobijem vrhunske ocjene, a koje su temelj za daljnje zaposljavanje( da, dobro ste culi, dobivaju se i dalje ocjene :D )
   osobno,smatram da skolovanje nije gotovo sa zavrsetkom srednje/faxa/sta god.. cijeli zivot ucimo,tj. trebali bi uciti i usavrsavati se..tehnologija ide naprijed i moras drzati korak sa sve brzim napretkom iste..ali temelji dobrih radnih navika se udaraju jos dok si mlad(zeljezo,savijanje,kovanje,vrucina :D :D :D
   isto tak,treba staviti naglasak na pravilnoj upotrjebi sredstava zastite na radu,to kao prvo SAFETY FIRST :D ..medjutim, moj pokusaj implementiranja radne tehnike sa upotrebom HTZ opremom je prosla neslavno>>>
   kao sto sam obecao

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  2 months ago +1

   ​@Mladen M. Molimo Vas majstore Mladene da ne mislite da je sarkazam. Mi želimo uvijek isprobati nešto što su ljudi sami otkrili da je vrlo dobro. Jer najveće znanje je kada se možeš snaći bez novaca da završiš nekakav posao na udaljenom mjestu u nedjelju a resursi su svedeni na minimum. To je najveće znanje na ovom svijetu. Stvarno bih željeli isprobati, jer nikada ne znaš hoće li ti trebati !

  • Mladen M.
   Mladen M. 2 months ago

   @Ključ Trinaest naravno,bez obzira na natruhu sarkazma u vasem komentaru :D..
   vec sam vam napisao cim nadjem tocnu kompoziciju home made emulzije,posaljem na neki PM ili nesto..

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  2 months ago +1

   @Mladen M. Ako možemo dobiti recept Majstora Radića pa da probamo, jer imamo štipaljke za nos!

  • Mladen M.
   Mladen M. 2 months ago

   Davno je bila 1991 😁

 • Radovan Skalamera

  +ključ trinaest gdje se mogu kupiti Sprint master svdla? Lijepi pozdrav!

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago +2

   Ako je u pitanju HR onda centar-alata.hr/catalogsearch/result/?q=Sprint+master

 • MARIIOO
  MARIIOO Year ago +1

  A jeste vi pametni 😂😂

  • MARIIOO
   MARIIOO Year ago

   Naravno, uzivajte 😉😉

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago

   Pa zbog toga ne spavamo pored otvorenog prozora...što je sigurno, to je sigurno !!

 • Michael Myers
  Michael Myers Year ago +4

  Svaka čast na savetima,video klipovi su Vam ekstra samo tako nastavite.Pozdrav iz komšiluka!

 • Stevan Serdar
  Stevan Serdar Year ago

  Krive busilice? Greska 1#

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago

   Može objašnjenje kako mislite krive bušilice? Tip bušilice ili ?

 • baby meca
  baby meca Year ago

  Dali moze i ovo masinsko ulje super 3 ili transhidrol inace odlican video hvala za savjete

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago

   Hvala, odlično pitanje si postavio

  • baby meca
   baby meca Year ago

   Puno hvala za odgovor, koristim vec vise godina ta obicna ulja za podmazivanje svrdala pa me bas zanimalo to dali grjesim. PS- samo jako majstori 👍👍

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago

   U osnovi može. Ali ulja za hlađenje kod bušenja ili rezanja su napravljena da pomognu kod rezanja i pomažu da materijal ne zahrđa odmah nakon bušenja. Zato kažemo da može, jer će napraviti prvi posao hlađenje. Ali najvjerojatnije neće pomoći kod toga da rupa ili rez ne zahrđa vrlo brzo.

 • Ljubomir Mladjenovic
  Ljubomir Mladjenovic Year ago +12

  Greska pri pokazivanju broja tri haha

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  6 months ago

   Hvala, Mi smo pokazali tri piva za dečke iz pilane

  • despot75
   despot75 6 months ago +2

   Umro sam od smeha. U stotinki se zamislio šta treba da uradi sa prstima, a da ne pokaže "ONA" tri :D
   Inače dečki su interesantni, veseli, edukativni ... dobijate plus za kanal.

  • Dragan Knežević
   Dragan Knežević 7 months ago +4

   @Ključ Trinaest Nije greska nego nesto drugo ali ovaj klip je je dobar i ne moze ga pokvarit Dejanovo pokazivanje broja tri.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago +3

   Da li nam moźeš pomoći objasniti koja je greška!?,

 • Adnan Catic
  Adnan Catic Year ago +2

  I sto je debri borer to je mani broj obrtaja da se posatvi.
  Busio sam sa 24 mm bornjem stvarno je tesko i mora se paziti i hladiti
  Kad sam poceo radit desavalo mi se puno puta da mi se prebije borer
  Super klip samo nastavite

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago +2

   Samo naprjed, nemoj se sramiti svog jezika. Bosaanski, hrvatski, srpski ili makedosnki sve su to naši jezici. Plus uvjek postoji google prevoditelj ako se mi baš ne razumijemo. Hvala za gledanost

  • Adnan Catic
   Adnan Catic Year ago

   Ok posto radim u njemackoj taj posao i da sam bosanac nebi mogao napisat na bosanskom hvala vam u videjima puno ste mi pokazali i pomogli samo nastavite

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago

   Ok, razumijemo. Možeš napisati i na njemačkom

  • Adnan Catic
   Adnan Catic Year ago

   Neznam neke rječi na srbskom jer sam iz austrije.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago

   Pretpostavljamo da boranj je borer/svrdlo/burgija ?

 • NickMode Projects
  NickMode Projects Year ago +2

  Odlično

 • Bekir Nusevic
  Bekir Nusevic Year ago +1

  Kad izlazi nova epizoda?

 • TMNT
  TMNT Year ago +11

  Lepo rečeno i objašnjeno ali balkancu teško možeš utuviti u glavi

 • debeljacki radovan
  debeljacki radovan Year ago +18

  Svaka cast za video, imam masinsku radionicu i stalno moram da opominjem na tih 5 gresaka

  • pobesneli krastavac
   pobesneli krastavac 6 months ago

   @Bruno Mojteduno
   pomocnici 30-35 evra, a majstori 50-60 evra.
   To je nesto vise nego sto su standardne dnevnice u Srbiji,ali je jos daleko od nemacke i drugih Zapadnih zemalja.

  • Bruno Mojteduno
   Bruno Mojteduno 6 months ago

   pobesneli krastavac sta smatras dobrom dnevnicom

  • pobesneli krastavac
   pobesneli krastavac 6 months ago +1

   @Bruno Mojteduno
   Mozda si u pravu, mozda sam previse popustljiv,jer stoku treba tretirati kao stoku....
   Ne vidim u cemu je problem?
   Moji radnici imaju dobre dnevnice,dzabe smestaj i nikakve dodatne troskove ,osim hrane,sav alat koji ti padne napamet,a sve sto trazim je da se odgovorno ponasaju prema poslu i alatu koji ih hrani.
   Kako majstora vise nema,jer ih decenijama ne skolujemo,prinudjen sam da radim sa ljudima koje mogu da nadjem i cesto da ih obucim,jer iako dolaze kao majstori,niko od njih to nije.Svi oni znaju ponesto,ali im projekat ne mozes dati,jer ne umeju da ga citaju.
   Vise ni novac nije toliki problem,koliko je problem naci kvalitetnog armiraca ,zidara ili tesara,sto je i ocekivano,jer skole ne izbacuju te kadrove.

  • Bruno Mojteduno
   Bruno Mojteduno 6 months ago

   pobesneli krastavac -odnos prema alatu njihov, isti je kao i odnos tvoj prema njima, do tebe je to.

  • pobesneli krastavac
   pobesneli krastavac 6 months ago

   @Дејан Митровић
   Ne vidim cemu uvrede?
   Alat koji koristis nije gazdin,vec tvoj,posto te on hlebom hrani.Tvoj odnos prema latu ,pokazuje tvoj odnos prema radu.
   Probaj da nam objasnis,kako to da mistrija koju moj zidar donese od kuce,moze da traje 10 godina,a ona koju mu ja kupim,iako kupujem kvalitetno,ne traje ni mesec dana?
   No name djubre od busilice ,kod njih moze da traje godinama,ako je sami kupe,a moje De Walt,jedva da citave prezive sezonu.
   Zapravo ,prezive je ako ih kontrolisem i derem se svakodnevno na njih.
   Iznenadio bi se koliko njih uopste ne ume da koristi elektricni alat.Imao sam desetine slucajeva,kada su dobijali po nosu ,koristeci SDS max burgije vecih dimenzija,posto ne shvataju da moraju da izvlace burgiju ,kako bi visak materijala ispao napolje i ne bi zaglavio burgiju.Takodje,pokusao sam nebrojeno puta da im objasnim da busilicu samo pridrzavaju,jer ako se okrene,a hoce,da im ne polomi ruku ,prst ili opali po nosu,ali dzaba....
   Posto smo mi izdrkani poslodavci,koje mrzis,objasni mi sta bi ti radio u slucaju da ti neko busi dasku i oplatu sa udarnom busilicom i burgijom za beton,kao i da li imas predstavu sta to cini masini?
   Naravno da nisi u stanju,posto ako je tudj alat,boli te kita da razmisljas.
   U svakom kompletu ,uz busilicu,uvek stavljam i osnovne burgije,steznu glavu za burgije za drvo i metal,ali nikada ,nikada se ne desava da je na kraju dana sve u kutiji,nego moram da vristim kako bi sve vratili na mesto.Njihov licni alat je u kofama,opran i ociscen i niko ne sme ni da ga pogleda sa strane,a ne da pomisli da pozajmi nesto.
   Nemas pojma koliko puta sam nalazio kante sa stvrdnutim lepkom i fanglom i mistrijom u njemu.Moja je kanta u pitanju,kao i fangla i mistrija.Kada sam poceo to da im naplacujem,ta pojava je nestala.
   Svi majstori kukaju za dobrim armirackim klestima.Knipexova kostaju oko 25 evra i ludaci su dobra,Wihina su negde oko 12 evra i veoma su dobra,a ja im kupujem ona najeftinija od 2 evra,posto ako im kupim skuplja,upropastice ih za isto vreme vadeci eksere sa njima,kao i secenjem tesarske zice.
   Istina,rekao sam da kada vidim da neko od njih donese ,ukrade ili na bilo koji nacin nabavi kvalitetna klesta i donese ih da radi sa njima,svima cu da kupim najbolja klesta.
   To je bilo pre 8 godina i jos se to nije desilo,a izgradili smo celo naselje u CG,sa nekih 120 stanova.
   Do sada sam pricao samo o rucnom alatu,ali mi koristimo i masine za secenje kamena,razlicite brusilice i sl.
   Trenutno imam gradilisnu masinu za kamen,koja sece sa dijamantskom testerom i hladi se vodom.Kako na njima brzo crkava pumpa,koja se ne moze popraviti ili kupiti nova,ja ih obicno preradim na obicno crevo ,te stavim ventil kojim podesavaju protok.Svi je koriste,ai niko nece da ugasi vodu.
   Masina ima monofazni motor sa kondezatorom od 2,5 kw,ali redovno uspevaju da ustinu testeru,jer misle da ako jace guraju kamen,da ce ga brze preseci.
   Mogao bih da pisem do prekosutra,ali nema svrhe,jer to ne menja cinjenicu da nam je gradjevinarsvo u kurcu,jer nemamo kvalifikovane radne snage,pa primamo sve sto nadjemo.
   Verovatno je to razlog sto smo izdrkani poslodavci i ne placamo dnevnice od 100 evra ,iako majstori realno ne vrede ni 30,iako ih placamo izmedju 45 i 50 evra,a pomocnike od 25 do 35 evra.

 • Dragan Beljan
  Dragan Beljan Year ago +7

  Hvala decki, iznimno korisni savjeti.
  Ako mozete dat neki savjet za busenje armiranog betona. Najcesci problem kod mojih radnih kolega je busenje armiranig betona di na 90% slucajeva rupa dolazi bas tamo gdje je armatura.
  Kako pravilno busiti takve rupe, velicine svrdla koje su nama standardne su od M10 do M24.
  Hvala

  • Vasilije Djordjevic
   Vasilije Djordjevic 2 months ago

   @Син грома detektor metala samo ne onaj za istrazivace vec za majstore

  • Син грома
   Син грома 2 months ago

   @Mladen M. Како се зове "радар" колико кошта и где се може набавити.Поздрав

  • Mladen M.
   Mladen M. 2 months ago

   kupiti "'radar'' koji kosta par sto kuna(dobre kvalitete) koji ti kaze sta je iza betona, da li je tondin(armatura), dal je mozda strujni kabel ili supljina... aparatic vrijedan svaki cent!

 • AArlović
  AArlović Year ago

  Može jedan klip o varenju i koji aparat za varenje kupiti, pozdrav

 • Salih Karahodzic
  Salih Karahodzic Year ago +1

  Čudi me da ovi stručnjaci ne spominju podbrušenje burgija,ako se to dobro uradi onda predrupa netreba ni za največe burgije

  • Josip Zaplatic
   Josip Zaplatic Month ago

   Kod postepenog busenja 3-6-9 ne treba ici premalim razlikama npr. 3-4-5-6-7-8-9 jer se svrdla zaglave i "zacvikaju"

  • Josip Zaplatic
   Josip Zaplatic Month ago

   Salih trebas savrsene sredisnje ostrice i jaku stupnu busilicu da bi busio odmah najvecim svrdlom u kucnim uvjetima to nije ostvarivo. Dali su u videu odlican savjet da se rasterete sredisnje ostrice na samom vrhu koje se prve otupe i treba vjestine da ih se naostri. Cak su i "protuoklopno" svrdlo 80mm nabavili, zanima me koja je to oznaka konusa za prihvat u busilici MK? XXXL? :) Ja busim postepeno izmjenjujuci svrdla 3-6-9-11-13-16 za 16mm u metalu. Slabe busilice se manje muce, a svrdla duze traju, iako se glavne ostrice nepravilno trose, pa Nijemci dobivaju gastritis ili napad prostate zbog naseg prakticnog nesavrsenstva. Podmazivanje i hladenje uljem i vodom je najbitnije. Mineralno ulje 15W40 poput desetljecima besmrtnog ina delta 5 se pokazalo najbolje. Kada se pocne dimiti ulje onda treba hitno hladenje obicnom vodom iz pipe bez vadenja iz glave stupne busilice pribliziti casu s vodom i umociti svrdlo dok se ne ohladi da ne pece kozu iznad palca ili na nekom takvom manje bitnom dijelu koze isprobati.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago +3

   To je istina, ali koliko majstora kod kuće radi na taj naćin? Mi smo željeli u ovoj emisiji obuhvatiti klasiku.

 • Jozo Guslar
  Jozo Guslar Year ago +2

  Dečki hvala na trudu i vašem slobodnom vremenu. Ali od hvale se ne živi pa zato donirajmo ekipi da nas uveseljavaju sa novim uradcima ;)

 • Project X
  Project X Year ago +4

  Pre ovog klipa sam sve ove greske pravio, potrudicu se da ih vise ne pravim:). Hvala na savetima.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago

   Drago nam je da smo ti barem malo pomogli. I da u buduće ćeš biti profesionalac kada bude bušenje u pitanju

 • Dragoslav Ljujic
  Dragoslav Ljujic Year ago +2

  super saveti hvala

 • Happy Headshooter

  dva debila koji ne ynaju nista

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  7 months ago

   @ROBERT DRAKSLER Napomenuli bih da zabušivač (DIN 333) nije dizajniran za bušenje predrupe i nakon toga proširivanje. Namjena mu je totalno drugačija. Kada pričamo o obrtajima kod velikih promjera onda ide otprilike ovako sve poslije 13mm do fi 100 se nalazi u rasponu od 220-110 ok/min. Ako pričamo o bušenju u puni čelik veći promjer od 40-50mm ja osobno bih bušio s krunom jer je lakše i brže. Tehnika sa predrupom nije nešto što smo mi izmislili, već piše u knjigama starima cca 60 godina. Napomena pričamo o bušenju iz ruke ili stupna bušilica čelika, inoxa i sličnih materijala. Ne pričamo o strojnoj obradi s tokarskim strojem, glodalicom ili CNC obradnim centrima. Pričamo o klasikama. Nadamo se da smo malo pojasnili i hvala za dobro pitanje.

  • ROBERT DRAKSLER
   ROBERT DRAKSLER 7 months ago +1

   @Ključ Trinaest Po mom mišljenju greška je u tome da se prije svakog bušenja u metal uzme zabušivač zabuši se i onda ide svrdlo od fi1 do 25 ide direktno, a dalje se polako dolazi do željene rupe... npr. trebate izuštiti rupu fi39 bušite prvo 25 pa 39, ako trebate još veću recimo fi80 onda idu svrdla 25 40 70 80 (to je primjer i lupio sam brojke) jer vam inače rupa neće biti 80, a to znam iz osobnog iskustva. Zatim okretaji koje ste dali su premali ako za fi13 svrdlo preporučate 220 okr kolik onda morate staviti za fi80 svrdlo?

  • Happy Headshooter
   Happy Headshooter Year ago +2

   Greska ovaj komentar je trebao da bude na klipu gde kao objasnjavate kako se sece stako,tu se vidi da o secenju stakla nemate pojma,ya ovaj klip nemam kom.

  • lovac
   lovac Year ago +1

   Ključ Trinaest ma djeca pisu komentare

  • Project X
   Project X Year ago +1

   Ključ Trinaest ne moze, kad ste u pravu. Niste pogresili vasi klipovi su odlicni.

 • gile
  gile Year ago +3

  Do jajca saveti

  • gile
   gile Year ago +2

   Do kindera :D Inace, nema dalje kada se kaze da je nesto `do jajca`, kakvi meseci i ostali sateliti i planete :)
   Saveti su odlicni, tacno tako da su to najcesce kgreske. Na prvom mestu je kada neko legne k`o sivonja na busilicu, buzi najbrze moguce tvrd materijal i ne hladi svrdlo. Katastrofa. Ja sve radim na neki osecaj, pa i sa najgorim alatom zavrsim posao. :D pozz

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago +1

   Pa kud do j..., što nije do mjeseca i nazad. Nemoj molim te do j...

 • Danijel Doza
  Danijel Doza Year ago +2

  Hocete napraviti tuturijal kako se pravi zbuka,beton ...

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago +1

   Pa sad, nije da nas život nije natjerao da pravimo žbuku i beton. Ali za žbuku ne vjerujem da možemo dati dobre savjete. Beton nije problem

 • Зоран Николић

  Sehr gut.

 • Viktor Radulovic
  Viktor Radulovic Year ago

  super savjeti nastavite snimati odlicni ste

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago

   Hvala, nastavljamo upravo završavamo snimanja za novu emisiju

 • Marko Mikic
  Marko Mikic Year ago

  Sjani ste momci, zasto ne snimate cesce. Hoce li biti snimaka na temi radionice, sredjivanje radionica i tako to.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago +1

   Imamo pripremljeno i emisije vezane za radionicu, Biti će i njih vrlo brzo

 • RCF
  RCF Year ago +1

  Svaka čast momci. Imate like i sub od mene. Pozdrav!!

 • Ljilja Suton
  Ljilja Suton Year ago

  Nije tockalo nego kirner

  • Mladen M.
   Mladen M. 2 months ago

   e nije nego je bulin :D ..salu na stranu, pravilno,po hrvatskoj gramatici jest tockalo.. a kirner, bulin, itd je vec mashinski slang :D

  • Sandro Sankovic
   Sandro Sankovic 7 months ago

   Na istarskom bulin

  • Lipa Voda
   Lipa Voda Year ago

   e pa nije ni kirner nego körner :)

  • lovac
   lovac Year ago +1

   Ljilja Suton kod nas se zove tačkaš
   Nigdje nije isto

  • Ljilja Suton
   Ljilja Suton Year ago

   Ključ Trinaest slazem se 😁

 • PCEAE
  PCEAE Year ago +2

  Scaka čast momci....

 • Mr IMBUS
  Mr IMBUS Year ago +3

  Odličan video :)

 • My Luminaire
  My Luminaire Year ago +2

  Odlična Bosch bušilica koju sam zbog Vas i kupio prije par godina i svašta s njom napravio. Još radi kao nova ;)

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago

   I mi bez Bosch PBD-40 stupna bušilica ne znam kako bi radili, odlična bušilica. Drago nam je da si i ti zadovoljan s njom.

 • Bojan Miletic
  Bojan Miletic Year ago

  Odlican video momci , samo napred :) Voleo bih da snimite opet neki DIY video . Pozdrav

 • No Name Brand
  No Name Brand Year ago

  Deki i Mario, imam par pitanja.
  1. Vibracione busilice, kada busim ciglu ili blok ni ne koristim vibraciju jer i samo na okretanje lepo i brzo izbusi, samo me iritira taj zvuk :). Zanima me posto uglavnom za vibraciju pise od 30000+ udaraca (i ako to u sustini nisu udarci kao kod SDS udarnih busilica) da li to podrezumeva na max. broj okretaja da ce imati tolko "udaraca" ili se proporcijalno smanjuje sa potenciometrom npr. na 1000 obrtaja ona ce udarati za npr. 10000 "udaraca"? Vibraciju ukljucim samo kada pokusavam da probusim beton, ako mi se posreci :)
  2. Na video klipu vidim da niste radili privremeno izvlacenje busilice da se malo bolje burgija oslobi prasine, strugotine ili piljevine? Hocete da kazete da nema potrebe za time?
  3. Da li smeta prasina u rupi od cigle, bloka, betona i slicnih materijala gde se stavlja tipla ili je treba ocistiti? Znam da ima oprema za ciscenje takvih rupa ali mislim da se to koristi za hemijske tiple iskljucivo i da je onda pozeljno. Meni je logicno ako ide klasicna tipla da se ta prasina samo sabije oko tiple i kao doprinese jacem otporu tipli unutar rupe.
  4. Majstori nekada vole da ispod tiple uvrnu vijak tik izmedju materijala i tiple da pojaca otpornost. Sta mozes o ovome reci? Jel pozeljno nekada i u kojim situacijama?
  5. Zatim me iteresuje burgije sa SDS prihvatom. One su generalno mnogo robusnije, kvalitetnije, jace od klasicnih ali da li to podrezumeva da cu imati istu performansu busenja sa njom ili klasicnom (nekom skupljom i kvalitetnijom) jer ipak ova sa SDS prihvatom dolazi do izrazaja kada se koriste udarci. Ne mislim sada na one sa X glavama, za probijanje armatura itd nego sa klasicnom glavom. Ja sam sebi kupio 2,3 i mogu bez problema da stegnem u klasicnu glavu, samo je treba lepo nacentrirati da ne skizne.
  Inace odlican klip kao i uvek, samo sto su neki isto primetili sto sam i ja davnih dana spominjao mogli bi iz kuhinje preci u radionicu da bude prava majstorska atmosfera :)
  p.s. mozete u opisu i nakaciti vas stari klip gde ste radili vec slicno ovo oko busenja u razne materijale ali ovde se sazetije to obradili.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago +1

   OK, Mislimo da nismo bili dovoljno jasni s odgovorom. Svrdla SDS+ ne bi trebala pokazati dobre performanse s vibracionim bušilicama, jer nisu dizajnirana za taj posao. Što u praksi ne mora značiti da je točno. Kada smo bušili sa SDS+ svrdlima na klasičnim vibracionim bušilicama u armirani beton, svrdlo je lakše bušilo od klasike, ali nije imalo snagu za armaturu koja se traži. Odgovor bi trebao biti ovako, Da bolje je nego klasično svrdlo, ali nećeš izvući maksimum iz tog svrdla s vibracionim bušilicama.

  • No Name Brand
   No Name Brand Year ago

   Definitivno se ne razumemo oko tog zadnjeg pitanja :). No nije bitno, nije mi tolko vazno.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago

   Odgovor na pitanje za svrdlo obično se zove centar-alata.hr/alpen-garnitura-svrdla-za-beton-i-metal-sds-plus-multicut-spm5-5u1.html postoje i za obične bušilice i buše sve materijale. Ali ne tvrde keramike. Za tvrdu keramiku mora biti posebno svrdlo. Ali svakako nam pošalji sliku kako si stegnuo SDS+ u običnu glavu

  • No Name Brand
   No Name Brand Year ago

   Poslacu ti. Lepo obuhvati, ravno stoji i ne mrda. Mada mi opet ne odgovori na pitanje ali nije ni bitno da ne pitam vise. Postoje posebne stezne glave za sds+ prihvate koje se montiraju na vib. busilice ne bi li mogle da se komotnije koriste i jednostavnije.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago

   Da li može slika kako si uspio sds+ da učvrstiš u običnu glavu!?! Pošalji na facebook, email, twitter..što ti je lakše

 • Bane Tudajfor
  Bane Tudajfor Year ago +3

  Sve bolji i bolji, novi intro je odličan!

 • Marko Radovic
  Marko Radovic Year ago +1

  novi intro opa bato

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago

   Ok, dogovoreno

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago

   A tako nešto, ok možemo i to. Pišemo na popis. Ako imaš još koju ideju, slobodno javi

  • Marko Radovic
   Marko Radovic Year ago

   Poslacu vam video za 3 dana a sada laku noc mozda ce mi trebati i malo vise ali uglavnom video stize sreda ili cetvrtak

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago

   Ne, mislili smo da pošalješ nekoliko slika nečega što si ti napravio. Nešto što se ti ponosiš, pošalji nam slike na e-mail i mi objavimo u misiji pod tvojim imenom.!

  • Marko Radovic
   Marko Radovic Year ago

   Ključ Trinaest taman sam sada na raspustu pa imam vremena

 • K A W A
  K A W A Year ago +3

  Prvo LIKE pa onda gledam video!

 • Bekir Nusevic
  Bekir Nusevic Year ago +7

  Super video klip .Mogli bi ste da napravite neki video o vasoj radionici i prostoru gde raditr

 • alekre
  alekre Year ago +5

  Odličan video, naučih nešto!

 • Bwood Serbia
  Bwood Serbia Year ago

  Odlicno , samo napred

 • stjepan pali
  stjepan pali Year ago +10

  Stvarno koristan video, samo tako dalje!

 • Apuk Eldar
  Apuk Eldar Year ago +7

  Bravo, super objašnjeno. Super ste.

  • Ključ Trinaest
   Ključ Trinaest  Year ago

   Hvala, još petljamo da namjestimo download tablice bušenja, ali ubrzo ćemo i to namjestiti